Trene hunden positivt

Å trene med både valp eller voksen hund, skal være gøy både for deg som eier og for hunden din. Det kan være lurt å velge dager en har overskudd, er nok uthvilt og kjenner en har tålmodighet til å trene. Da vil både du og hunden din får best utbytte av treningen, og det vil være en positiv opplevelse for dere begge to.

Det finnes mange metoder å trene med hund, og en strides om hvilke metode som er best egnet. En ser imidlertid at flere og flere bruker belønningsmetoden ved trening av hund. Å trene positivt krever tålmodighet både av deg og hunden, men resultatet i enden, er at du får en tryggere hund som blir mer oppmerksom på deg og har mer tillit til deg som eier.

TRENE MED VALP
Det å få valp er spennende. Et nytt familiemedlem, som en skal ha mange år sammen med. Det er du som eier som former hunden din, og det heter; "du får den hunden du fortjener". I det ligger det at all samhandling du som eier har med hunden din, vil bidra til å forme hunden til hvordan den vil bli som voksen.

Goldendoodle er en intelligent hund som lærer fort, både på godt og vondt. Den tar med seg både positive erfaringer såvel som negative, og lærer fort av disse.

Valpen vil den første tiden lære å lære, og da er det viktig å gi ros og belønning når valpen skal lære nye ferdigheter. Man stimulerer valpens naturlige adferd, og former adferd som senere kan være nyttig. Valpen er som en svamp etter å lære nye ting med sin eier. Det er viktig at det skjer i en positiv stemning og gjennom lek og samhandling. Positiv trening vil gi en lykkelig og lærevillig valp. Du som eier og valpen din vil gjennom denne samhandlingen knytte bånd og valpen får trygge vilkår å lære og vokse opp i.

Det kan være lurt å ha korte hyppige økter. Valpen klarer ikke holde konsentrasjonen lenge, og blir fort sliten. Når valpen er uthvilt og vil leke eller skal spise, er det en fin anledning å stimulere valpen.

GODBIT
Når en trener med hund og skal bruke belønning, kan det være lurt å først kartlegge hvilke godbiter og leker som fungerer for din hund. Ranger disse fra 1 til 10, der 1 er den beste i hele verden, der det blir juaften og nytt årsaften på en gang. Denne gobiten kan en bruke når en skal trene på innkalling. Videre forsøker du å rangere de resterende gobitene.

GRUNNFERDIGHETER
Det anbefales at en begynner med grunnferdighetene. Det første hunden lærer er adferdene hunden har lettest for å tilby først når en trener, og da kan det være greit at dette er en nyttig adferd. Grunnferdighet er en nyttig adferd, som en senere kan bruke i en del øvelser.

Grunnferdigheter:
Det finnes ca 19 grunnferdigheter. En lydighets- og/eller brukshund trenger ca.19 grunnferdigheter. En agilityhund trenger kanskje halvparten av dem. En familiehund trenger heller ikke alle, men det er bare å velge ut det man har bruk for.

Fokus/ Kontakt (se på eier)
Targeting
Sitt
Bakpartskontroll
Utgangsstilling
Innkalling
Gå + se opp
Ligg
Stå
Bli (hold posisjonen)
Holde fast (uten å tygge)
Slipp
Kryp
Hals
Hopp
Luktidentifisering
Følge spor
Ta kontakt med person/figurant

Se link fra Canis:
http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=207

HVERDAGSLYDIGHET
Siri Linnerud fra Siddishundklubb er en erfaren hundeintruktør og driver aktivt med hund i konkurranse.
Hun har skrevet bok om hvordan trene positivt, og boken hennes "100% Positiv hverdagslydighet", anbefales når en skal trene med hund.

Se link:
www.siddishundeskole.com

AKTIVITETER, LEK og MORO
Goldendoodle trenger en del mental trening og stimulering, i tillegg til daglig mosjon eller lengre turer. Den liker godt å få brukt seg, og syns det er gøy å lære og få være i aktivitet. Den er også veldig glad i å få være nær sin eier og være en del av familien. Dersom det blir lite aktivitet og stimulering, kan den godt aktivisere seg selv eller bli noe rastløs. Er Goldendoodlen vel fornøyd, kan den godt også ta det rolig hjemme.

Her er noen eksempler på gøye aktiviteter for deg som eier og for hunden din:
* En kong med fryst mat inni.
* En ball eller flaske med huller i, som den må rulle for å få ut maten.
* Søke etter godbiter som er gjemt hjemme
* Søke etter godbiter som er kastet utover marken
* Lukt og søk; gjem godbiter inni plastkopper som står på hodet, og hunden skal finne frem til koppen(e) godbiten er inni.

Det finnes uendelige kjekke aktiviteter og gjøre sammen med hunden din. Det er kun fantasien som setter begrensninger :)

Lykke til og kos dere med å ha det gøy sammen! :)