Allergi

Først og fremst vil jeg si det ikke finnes noen allergifrie hunder. Det finnes hunder som kan være allergivennlige, men ikke allergifrie. Dette er på grunn av alle hunder har allergener som en finner i; spyttkjertler, talg, urin, flass/hudflak som skilles ut fra huden. Mange tror det er pelsen en reagerer på, men det er desverre en myte. Regelmessig børsting og vasking av hunden kan derimot redusere mengden allergener. Eller dersom man har vært ute på vår/sommerstid når det er mye pollen, kan en bruke en fuktig klut å tørke over pelsen og poter, for å fjerne noe av pollen som legger seg i pelsen.

Se linker:
http://www.allergiguiden.no/allergi/ulike-typer-av-allergi/hundeallergi/ 

http://www.allergenius.se/aktuellt/hur-allergivanlig-ar-din-hund 

http://web2.nkk.no/filestore/Klubbtjenester/NKK_mener/allergi-og-hund.pdf 

Er man allergisk mot hund, kan man være allergisk mot et eller flere allergener. Det store indvididuelle forskjeller fra hund til hund hvilke nivåer av allergener de har, og det kan variere i en og samme rase, også i samme valpekull. Om man tester seg mot en valp, vil ikke dette si at en ikke vil være allergisk mot andre i samme rase.

Røytefrie eller lavtrøytende hunder ser imidlertid ut til å ha lav andel av allergener, men det gis ingen garanti dersom du er allergisk mot hund, at du ikke vil være allergisk mot rasen og at du kan leve sammen med denne hunden.

Vi anbefaler derfor at du møter valpen som du ønsker å skaffe deg før du får ta den med deg hjem. Dersom du ikke har reagert innen 24 timer etter test, får du ta med deg valpen.

Videre gir det ingen garanti for at du ikke vil reagere på hunden i fremtiden. Allergien kan utvikle seg over tid, for selv om du ikke reagerer på valpen nå, kan det oppstå allergi i fremtiden. Er du allergisk mot hund, ønsker vi du har en bacp-up plan. Det vil si du har undersøkt mulighet for en reservefamilie som kan ha hunden din i korte eller lengre perioder dersom din allergi skulle tilsi at det er behov for dette. Det er viktig at det er en slik plan for tryggheten din som valpekjøper og for oss som oppdretter, og ikke minst for hunden sin del. Da vet vi at vi har en god plan dersom det ikke skulle fungere, og valpen blir tatt godt hånd om slik at den ikke blir skadelidende.