Litt informasjon om Goldendoodlen

Goldendoodle er en livlig hund med mye kroppsspråk. Den er en aktiv hund, som liker godt å få brukt seg og trenger en del mental stimulering for å trives. Å stimulere Goldendoodle kan være alt fra tur, miljøtrening, sosialiseringstrening eller hjernetrim. Den er veldig lærevillig og smart, og lærer fort på godt og vondt. Vi bruker å være på ulike typer turer fra fjellturer/ tur på stranden på sommer til skiturer på vinter. Goldendoodle kan brukes til å trekke når en går på ski og kan også bære kløv (den må trenes opp til dette gradvis først, slik som med andre type hunder). Sportrening er også en treningstype som Goldendoodle er glad i og kan arbeide ivrig.

Dersom Goldendoodlen blir understimulert, kan den fort kjede seg og kan da aktivisere seg selv. En vil fort merke dersom en på det jevne ikke er flink til å aktivisere hunden. Den kan da finne på destruktive aktiviteter (spesielt når den er ung). En god aktivitet for å trene Goldendoodle som kan være energisk, er å trene miljøtrening og trene på ro. Den vil da bruke hodet, og bruke mer energi enn om den får løpe løpsk på et jordet eller til fjells.

Dersom dere ikke har tid til å trene med Goldendoodlen, vil nok ikke Goldendoodlen være hunden for dere. Jeg anbefaler at det kan være lurt å bli medlem av en brukshundeklubb, hvor en kan få brukt hunden på sitt beste. Ulike hundeklubber har også kurset som en kan trene til å bli service hund. Dette er også en treningstype som vil passe Goldendoodle.

Goldendoodlen er en meget sosial hund, og liker best å få være en del av familien. Den vil helst være med eieren sin hele tiden, og kan mistrivs hvis den ikke får være inkludert. Når en får en Goldendoodle, er det som å få et barn på ny, som vil være med deg over alt. Den er som en skygge, og vil aller helst være med på alt (bli ikke overrasket om hunden står på andre siden av døren når du er på badet). Er du på jakt etter en selvstendig hund, som vil ha litt tid for seg selv, er ikke Goldendoodle for dere. 

Goldendoodle krever en del pelsstell, og den trengs å klippes regelmessig. Utenom klipp krever pelsen også at den gres regelmessig. Det er viktig å tenke igjennom på forhånd om en ønsker denne type pelsstell i hverdagen. Dersom du er på jakt etter en lettstelt hund, er ikke Goldendoodle hunden for deg.

Goldendoodle er ikke allergi fri (allergifrie hunder finnes ikke). Den har allergener, slik som andre type hunder. Den skiller seg gjerne noe ut fra andre hunder, ved at Goldendoodle tolereres bedre av folk med hundeallergi. Dette vil være individuelt og en kan få reaksjon på en Goldendoodle.

Goldendoodle er en hund som er menneskekjær og liker godt barn. Vi har veldig god erfaring med vår sammen med barn, andre type dyr eller mennesker. Det er imidlertid viktig at en ikke lar barn være alene med hunden i starten. Det er viktig at en forsøker å gjøre situasjoner med barn så positive som mulig for hunden og for barnet, slik at hunden får en god erfaring og assosiasjon med barn og andre mennesker. Små barn er ofte nysgjerrige og vil ta på hunden på alle steder eller rive i pelsen. Det er svært viktig at du tar ansvar og lærer barnet ditt hvordan det skal omgås hunden. Du er veiviser for barnet ditt for hvordan det skal være mot dyr. Dette er viktig slik at barnet og hunden kan få et godt forhold sammen.

For å få en trygg hund som bruker "språket sitt" i situasjoner, er det viktig med god miljøtrening og sosialisering. Det danner grunnlaget for hvordan hunden vil håndtere situasjoner den møter. Hvis du vet at hunden skal ha samhandling med barn og andre typer mennesker, er det viktig at du starter fra dag en med treningen. Ta på valpen på hele kroppen, slik at den blir vant med å bli tatt på alle steder på kroppen. Bruk godbit i alle treningssituasjoner, slik at valpen assosierer de fleste situasjoner med noe positivt. Selv skremmende situasjoner kan bli gode, så lenge den har en trygg eier som leser valpen godt og gir belønning. F.eks. Om du møter et menneske med en rar hatt/ masse skjegg, rart kostyme eller andre situasjoner, stopp og spør om vedkommende kan hilse på valpen/hunden og gjerne gi godbit til vedkommende slik at den kan gi til valpen/hunden. De fleste situasjoner vil være en treningssituasjon for valpen/hunden, og kan bidra til en god trening og blir med å danne en trygg hund.

Tenk igjennom din hverdag, livsstil og vær realistisk i forhold til hvilke type hund som kan passer til deg og din familie. Det er viktig først og fremst å tenke på egenskaper ved valg av hund, og ikke utseende. Er du på utkikk etter en aktiv, supersosial, omgjengelig og lærevillig hund, er Goldendoodle hunden for deg. Men husk, den krever oppmerksomhet og tid fra deg som eier for å trives. Har du mulighet og egnethet til dette, vil Goldendoodle være hunden for deg!

Være nær sin familie

Goldendoodlen liker godt å være nær sin familie og eier, og vil helst være delaktig og inkludert i det meste. Her med lillesøster og plukker blomster. Viktig å følge med på at lillesøster plukker riktig blomst.